Ψώρα: Πού οφείλεται και πώς μεταδίδεται

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική δερματοπάθεια που μπορεί να εντοπίζεται σε κάθε ηλικία.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση της ψώρας από το δέρμα του μολυσμένου ανθρώπου στο δέρμα του υγιούς γίνεται εύκολα με άμεση επαφή, αρκεί π.χ. δύο άτομα να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι. Όσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, κατά την στιγμιαία επαφή όπως για παράδειγμα με την χειραψία, είναι εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση.

Επίσης όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παρασίτων επάνω στο δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.

Το ενδεχόμενο μετάδοσης της ψώρας έμμεσα, δηλαδή από κλινοσκεπάσματα και γενικά από είδη ρουχισμού, όπως επίσης από καλύμματα των επίπλων, μοκέτες, χαλιά, υφίσταται, είναι όμως σπανιότερη λόγω βραχέως χρόνου επιβίωσης του ακάρεος μακριά από την ανθρώπινη επιδερμίδα.

Πως εκδηλώνεται

Το άκαρι της ψώρας προτιμά τα σημεία του δέρματος που είναι λεπτό και άτριχο. Αντίθετα, αποφεύγει περιοχές με υψηλή πυκνότητα τριχών πιθανότατα επειδή παρεμποδίζουν την άνετη πορεία του στην επιδερμίδα κατά τη διάνοιξη της σήραγγας.

Σε άτομα όπου η μετάδοση δεν έγινε με τη σεξουαλική επαφή, το άκαρι εντοπίζεται και αναζητείται στις πλάγιες επιφάνειες των χειρών και ποδών, στην καμπτική επιφάνεια των καρπών, στην περιομφαλική χώρα, στην πρόσθια επιφάνεια των μασχαλών, στην εκτατική επιφάνεια των αγκώνων και στην περιοχή της μέσης.

Σε άτομα όπου η μετάδοση έγινε με τη σεξουαλική επαφή, το άκαρι εντοπίζεται πιο συχνά στη γεννητική περιοχή, την κατώτερη κοιλία ή και τους μηρούς. Έτσι στον άνδρα εντοπίζεται στο πέος και το όσχεο, ενώ στις γυναίκες, στη θηλαία άλω και γενικά στην περιοχή που καλύπτεται από τον στηθόδεσμο. Στις περιπτώσεις αυτές η νόσος μπορεί να συνυπάρχει και με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το τριχωτό της κεφαλής δεν προσβάλλεται κατά κανόνα από την ψώρα.

Συμπτώματα

Όταν κάποιος προσβληθεί από ψώρα έχει έντονη φαγούρα και δημιουργείται εξάνθημα λόγω της φλεγμονώδους αντίδρασης του δέρματος στην προσπάθειά του να αποβάλλει το άκαρι.

Αντιμετώπιση

Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικός στην εφαρμογή των οδηγιών. Μαζί με τον ασθενή θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και άτομα που μοιράστηκαν το ίδιο κρεβάτι ή είχαν σεξουαλική ή παρατεταμένη σωματική επαφή με τον ασθενή, έως και 40 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν σημειολογία ψώρας. Δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία άτομα που είχαν οποιαδήποτε τυχαία επαφή με τον ασθενή (πχ χειραψία, κοινωνικό εναγκαλισμό κλπ).

Για μεγαλύτερη ασφάλεια πρέπει τα κλινοσκεπάσματα, εσώρουχα και είδη ρουχισμού (πχ κάλτσες, πετσέτες κλπ), που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασθενή και το περιβάλλον του κατά την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη της θεραπείας, να πλυθούν σε πλυντήριο (500C επί 10') ή να υποστούν στεγνό καθάρισμα σε υψηλή θερμοκρασία. Αντιστοίχως πατώματα και έπιπλα (καρέκλες, πολυθρόνες κλπ) θα πρέπει να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα, ώστε να απομακρύνεται από αυτά η μολυσμένη με το άκαρι οικιακή σκόνη, κυρίως στις περιπτώσεις Νορβηγικής ψώρας.

Από την έναρξη των συμπτωμάτων της ψώρας και μέχρι την διάγνωσή της, συχνά μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα με έντονο κνησμό.

Ο ασθενής δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί σκληρά σφουγγάρια και βούρτσες κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα της ψώρας εντός τριών ημερών από την έναρξη της αγωγής, ενώ παύει να μεταδίδει την νόσο περίπου 24 ώρες μετά την θεραπεία με ένα αποτελεσματικό αντιψωρικό παράγοντα.

onmed.gr

Κοινοποιήστε
Διαβαστε επισης

Η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του ...

Τόσο ο επιχείλιος έρπης όσο και ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλονται σε λοίμωξη από το λεγόμενο απλό έρπη (HSV).

Τα δύο στελέχη ...

Το AIDS είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και ...

Η πρόθεση να βλάψει κάποιος τον άλλο, ειδικά αν πιστεύει ότι έχει αδικηθεί, αποτελεί μια στερεοτυπική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες όμως ...

Αν αντί για σφουγγάρι ή οποιοδήποτε άλλο είδος πανιού χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για να καθαρίσετε την κουζίνα, μειώνετε κατά ...

Tο αβοκάντο είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα θρεπτικό για τον οργανισμό, καθώς είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και ολιγοστοιχεία.

Είναι ...

Το καλοκαίρι πλησιάζει και νοερά βρίσκεστε ήδη σε κάποια παραλία να χαλαρώνετε κάτω από τον ήλιο.

Πριν βάλετε όμως τον εαυτό σας και τα ...

Αλήθεια, πόσες φορές έχετε «κολλήσει» το πρόσωπό σας στον καθρέφτη μετά το μπάνιο σας ή λίγο πριν βαφτείτε και χαζεύετε με τις ώρες ...

Καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, όμως μερικοί δεν μπορούν να αντισταθούν στην ιδέα ενός μαυρισμένου σώματος κι έτσι ...

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών. Με αφορμή την ημέρα αυτή, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε ...

Κομμώσεις Χαρούλα

Ροή ειδήσεων