Υπερψηφίστηκαν σημαντικές τροπολογίες ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κύπρο του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στο ψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Η Τουρκία να αποσύρει την απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας και να επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ιδιαίτερα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογίες του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Στο Ψήφισμα αυτό εκφράζονται οι ανησυχίες της Επιτροπής για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και υπογραμμίζονται «η έλλειψη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δημοκρατιών αξιών» και την καλούν «να οικοδομήσει δημοκρατικούς θεσμούς. Να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης και να καταπολεμήσει τη διαφθορά».

Συγκεκριμένα, έγιναν δεκτές οι παρακάτω τροπολογίες:

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να εκμεταλλευτούν τον φυσικό τους πλούτο, όπως για παράδειγμα της Κύπρου.

2. Ζητείται από την Τουρκία να υπογράψει και να επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

3. Η Τουρκία καλείται να σταματήσει να καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ζητείται να συνεισφέρει στην δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την επίλυση των όποιων διμερών διαφορών.

4. Καταδικάζεται ρητά το γεγονός ότι η απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και καλεί την Τουρκία άμεσα να την αποσύρει. Επιπλέον, καλείται η Τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέρμα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

5. Υπογραμμίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για θέματα που άπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

6. Καλεί την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και την χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

7. Aναφορικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ζητείται από την Τουρκία, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες χώρες εισόδου παράνομων μεταναστών, να εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά τις υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής και να βελτιώσει τη συνεργασία της με τα όμορα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτό το θέμα.

8. Tέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, να προχωρήσει στη μεταφορά της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αφορά την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία και αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία.

Δείτε: https://youtu.be/YSiJ0b2_z-0 και https://youtu.be/7jbpKbrz2Sw

Κοινοποιήστε

Σεβίλλη: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους, νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Airbus A44M συνετρίβη το Σάββατο σε περιοχή πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Σεβίλλης, στη νότια Ισπανία.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνοντας πως όλα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. 

Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων δεν έχει διευκρινιστεί. Η El Pais γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση πως στο αεροσκάφος επέβαιναν οκτώ ώς δέκα άνθρωποι. 

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας έχει αναρτηθεί βίντεο που δείχνει μαύρο καπνό να αναδύεται από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το δυστύχημα, τα αίτια του οποίου διερευνώνται, σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης.

Κοινοποιήστε

Στη Μόσχα μεταβαίνει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στη Μόσχα θα βρεθεί το διήμερο 08-09 Μαΐου 2015, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Κοινοποιήστε

Στο Κάιρο τα Κρητικά προϊόντα με την συμμετοχή της Περιφέρειας στη διεθνή έκθεση 'FOODAFRICA 2015'

Στην πρώτη διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών «FOODAFRICA 2015» που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο της Αιγύπτου από 6 έως 9 Μάιου 2015 θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο η Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την προώθηση των Κρητικών προϊόντων σε νέες αγορές, η Περιφέρεια θα δώσει το παρόν στη συγκεκριμένη έκθεση με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη. Η «FOODAFRICA» καλύπτει όλο το φάσμα του κλάδου των τροφίμων στην Αίγυπτο, που αποτελεί το κύριο εμπορικό σταυροδρόμι για την Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αφρική.

Η έλλειψη προηγμένης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για αποτελεσματική γεωργία και η απουσία υποδομών βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, καθιστούν το σύνολο των αφρικανικών χωρών εισαγωγείς μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, γεγονός που αναδεικνύει την «FOODAFRICA» ως την πλέον ελκυστική επιλογή για αναζήτηση συνεργασιών για πλήθος εξαγωγέων και παραγωγών από την Ευρώπη.

Στην έκθεση προβάλλονται προϊόντα της κατηγορίας τροφίμων και ποτών όπως: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αρτοσκευάσματα, κατεψυγμένα προϊόντα, γλυκά/ σοκολάτες, σνακς, σάλτσες, βότανα/ μπαχαρικά, μέλι/ μαρμελάδες, παγωτά, χυμοί, κρέας/πουλερικά, δημητριακά/ άλευρα, γάλα/ τυρί/ γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, έτοιμα γεύματα, αρωματικά φυτά, αναψυκτικά καθώς επίσης προϊόντα όπως παιδικές τροφές, βιολογικά κ.α.

Η 1η διεθνής έκθεση «FOODAFRICA» θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού διεθνών εισαγωγέων, επαγγελματιών λιανικής, διανομέων και χονδρεμπόρων, υπεραγορών, υπηρεσιών catering, εστιατορίων, καφέ, ξενοδοχείων κ.λ.π.

Κοινοποιήστε

Η Εργατική Πρωτομαγιά

 
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
 
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.
 

Τα γεγονότα του Σικάγου

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.
 
Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

 

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.
 

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».
 
Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»
 
Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».
Κοινοποιήστε

Η ενεργή διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών από το Κοινοβούλιο, είναι η ελάχιστη συνδρομή στην ιστορική διαδρομή αντίστασης, που διέγραψαν γενιές και γενιές επί δεκαετίες

«Η Βουλή των Ελλήνων στην περίοδο αυτή, αποφάσισε, όχι μόνον να τιμήσει και να υπενθυμίσει την Αντίσταση, αλλά αποφάσισε να διεκδικήσει ενεργά μια ιστορική, ηθική και ουσιαστική οφειλή. Την οφειλή αποκατάστασης των θυμάτων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, αποζημίωσης για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Είναι η ελάχιστη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε αυτή την ιστορική διαδρομή αντίστασης, που γενιές και γενιές διέγραψαν επί δεκαετίες».

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου στον χαιρετισμό της, στην εκδήλωση «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος - Ελλάδα - Κατοχή -Αντίσταση: Ιστορική μνήμη - Διεκδίκηση - Δικαίωση» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Βουλής απένειμε τιμητική πλακέτα στο παιδί – σύμβολο της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη και βράβευσε τα μέλη της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ευάγγελο Μαχαίρα και Στέλιο Ζαμάνος, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της γενναιότητας, που επέδειξαν στον αγώνα τους στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Η συμβολή μας στη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, η σύμπραξη και η συμπαράταξή μας με εκείνους που ακάματα για δεκαετίες διεκδικούν, η τιμή στον αγώνα τους και η υπενθύμιση ότι η ελευθερία κατακτάται με αγώνα, με αντίσταση, με διεκδίκηση και με αυτοθυσία, είναι πραγματικά η ελάχιστη προσθήκη, το δικό μας λιθαράκι ως γενεών, ως πολιτών, ως πολιτικών, ως κοινωνικών φορέων και ως κοινωνιών».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής:

«Σαν σήμερα, τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα. Σαν σήμερα, οι πρόγονοί μας αποφάσισαν και υλοποίησαν την απαρχή της αντίστασης. Το να τους θυμόμαστε αποτελεί στοιχειώδες και θεμελιώδες ηθικό και ιστορικό χρέος. Το να τους τιμούμε αποτελεί επιταγή, όχι μόνο προς το παρελθόν και την παρακαταθήκη που άφησαν, αλλά και προς τις ζώσες και επόμενες γενιές.

Για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι κάποιοι αντιστάθηκαν, έδωσαν το αίμα, τη ζωή τους, την ελευθερία τους. Για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, για να μπορούμε και σήμερα να απαιτούμε, να διεκδικούμε, να αντιστεκόμαστε κάποιοι θυσιάστηκαν. Όχι με την σημερινή έννοια την οποία αρέσκονται ορισμένοι να χρησιμοποιούν. Κάποιοι θυσιάστηκαν, έχοντας αποφασίσει να θυσιαστούν για την υπέρτερη αξία της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Έρχομαι από την Αρμενία, όπου την Παρασκευή έγιναν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Και βασική υπόμνηση η οποία επανερχόταν ξανά και ξανά σε αυτές τις πολύ συγκινητικές εκδηλώσεις ήταν η ρήση του Χίτλερ, 24 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, κόμπαζε λέγοντας: «ποιος θυμάται άλλωστε σήμερα την εξόντωση των Αρμένιων;».

Η μία γενοκτονία, όταν μένει ατιμώρητη, γεννά την άλλη. Και οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων, που έλαβαν χώρα την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, οδήγησαν στο ολοκαύτωμα, τη Γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που βίωσε ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος και που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός με το βαρύτερο ίσως τίμημα αίματος εκείνης της εποχής.

Η Βουλή των Ελλήνων στην περίοδο αυτή, αποφάσισε όχι μόνον να τιμήσει και να υπενθυμίσει την Αντίσταση, αλλά αποφάσισε να διεκδικήσει ενεργά μια ιστορική, ηθική και ουσιαστική οφειλή. Την οφειλή αποκατάστασης των θυμάτων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, αποζημίωσης για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Είναι η ελάχιστη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε αυτή την ιστορική διαδρομή αντίστασης που γενιές και γενιές διέγραψαν επί δεκαετίες.

Αποδεχθήκαμε με αίσθημα τιμής την πρόσκληση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την συνδιοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, σε αυτήν την ιστορικά φορτισμένη ημερομηνία και δεν σας κρύβω ότι, ακούγοντας ξανά την τελευταία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας πριν εισέλθουν τα στρατεύματα κατοχής, δε μπόρεσα παρά να σκεφτώ ότι σήμερα στη Βουλή συζητιέται το Νομοσχέδιο για να ξανανοίξει η ΕΡΤ και δε μπόρεσα παρά να θυμηθώ και τα τελευταία λόγια του εκφωνητή της ΕΡΤ μετά την εισβολή των ΜΑΤ τον Νοέμβρη του 2013.

Λέγοντας αυτά και χωρίς να θέλω να ταυτίσω καταστάσεις ή να παραλληλίσω περιόδους, θέλω ωστόσο με τρόπο πολύ καθαρό να πω, ότι κάθε γενιά και κάθε εποχή και κάθε Βουλή και κάθε Κυβέρνηση και κάθε Κοινωνία γράφουν τη δική τους ιστορία, διαγράφουν τη δική τους διαδρομή, αναμετρώνται με το καθήκον, με το χρέος το ιστορικό, το ηθικό, το πολιτικό, το κοινωνικό.

Η συμβολή μας στη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, η σύμπραξη και η συμπαράταξή μας με εκείνους που ακάματα για δεκαετίες διεκδικούν, η τιμή στον αγώνα τους και η υπενθύμιση ότι η ελευθερία κατακτάται με αγώνα, με αντίσταση, με διεκδίκηση και με αυτοθυσία, είναι πραγματικά η ελάχιστη προσθήκη. Είναι το δικό μας λιθαράκι ως γενεών, ως πολιτών, ως πολιτικών, ως κοινωνικών φορέων και ως κοινωνιών.

Θέλω να μας ευχηθώ σε αυτήν την διαδρομή, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας μας, να τιμήσουμε τις προηγούμενές γενιές και να εμπνεύσουμε τις επόμενες. Γιατί η ελευθερία είναι υπόθεση δύσκολη αλλά πολύ ωραία».

Στην εκδήλωση μνήμης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο Αντιπρόεδρος του Γερμανικού κόμματος «Die Linke» Wolfing Gercke, ο καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Cristoph Schminck - Gustavus και ο Αργύρης Σφουντούρης.

Στο χρονικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού Ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας. Το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας, Στέλιου Περράκη, ήταν η «Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτές, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι από μαρτυρικούς Δήμους και τόπους ολοκαυτωμάτων. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ενώ ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος απήγγειλε το ποίημα «Ηχήστε οι Σάλπιγγες» το οποίο απήγγειλε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του Κωστή Παλαμά το 1943, ενώ δύο τραγούδια από τον κύκλο «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσε η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.

Κοινοποιήστε

22 συγκλονιστικές εικόνες του πλανήτη που θα σε κάνουν να ξανασκεφτείς πού πετάς τα σκουπίδια σου

Στις 22 Απριλίου του 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους. 35 χρόνια μετά, 200 εκατομμύρια πολίτες της Γης διαδηλώνουν για τον ίδιο κοινό σκοπό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ζητούν να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης δεν είναι αργία. Είναι μια μέρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης. Η διαρκής αύξηση του πληθυσμού προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση ρύπων.

Οι στατιστικές δείχνουν πως ο καθένας μας παράγει περίπου 2 κιλά απορριμμάτων καθημερινά. Κι αυτό προκαλείται μόνο από τα 7,3 δισεκατομμύρια κόσμου που ζουν στη Γη. Με ρυθμό αύξησης 1,1%, σε 64 χρόνια ο πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια! Με αυτούς τους ρυθμούς, ο πλανήτης μας εκπέμπει σήμα SOS. Αν δεν αντιδράσουμε, θα μας πνίξουν τα σκουπίδια.

Κι αν οι αριθμοί δεν σας συγκινούν, μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες θα σας πείσει πως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση. Ο πλανήτης έχει την ανάγκη μας!

1) Πλαστικός δακτύλιος έχει παγιδεύσει χελώνα, εμποδίζοντας την ανάπτυξή της

2) Αυτό το μικρό κοάλα έχασε το σπίτι του

3) Πλαστικό παγιδεύει χελώνα

4) Πουλί παγιδεύτηκε σε απόβλητα

5) Κάνοντας σερφ στα μολυσμένα νερά της Ιάβα, στην Ινδονησία. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του κόσμου.

6) Ψεύτικο φόντο του Χονγκ Κονγκ, για να φωτογραφίζονται οι τουρίστες.

7) Νεκρό άλμπατρος. Ο θάνατος προήλθε από κατάποση υπερβολικής ποσότητας πλαστικού στον Βόρειο Ειρηνικό.

8) Παγιδευμένος πελεκάνος

9) Κάθε πρωί αναζητά πλαστικό, ώστε να το πουλήσει για 35 λεπτά το κιλό. Έτσι ελπίζει να βοηθήσει την οικογένειά του.

10) Λαδωμένοι πιγκουίνοι

11) Η μύτη αυτής της φώκιας παγιδεύτηκε σε ένα πλαστικό κύπελλο

12) Αυτή η φώκια δεν είναι ασφαλής ούτε στο σπίτι της!

13) Αγόρι κολυμπά σε μολυσμένα νερά στην Ινδία

14) Αγόρι πίνει νερό από χαντάκι στην επαρχία Fuyuan

15) Πουλί παγιδευμένο σε πετρελαιοκηλίδα

16) Ο Ποταμός Ken στην Καλιφόρνια. Κακοποιείται από το 1899.

17) Εργάτης καθαρίζει τα νερά της λίμνης Wuhan από τα νεκρά ψάρια

18) Aποψη της πόλης του Μεξικό. Έχει 20 εκατομμύρια κατοίκους.

19) Κορίτσι περπατά στο νέφος του Πεκίνο. Στην πόλη, η μόλυνση είναι 40 φορές μεγαλύτερη από ότι επιτρέπει το Διεθνές Πρότυπο Ασφαλείας.

20) Aνδρας καθαρίζει πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι Dalian του Liaoning

21) Παιδί κολυμπά σε μολυσμένα νερά στο Pingba

22) Αγόρι κολυμπά σε νερό γεμάτο πλανγκτόν στο Qingdao, Shandong

 
Κοινοποιήστε

29 Απριλίου 2015 Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου

Στις 29 Απριλίου του 2015 εορτάζεται διεθνώς η ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου. Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα του θορύβου και των κινδύνων που θέτει στη δημόσια και ατομική υγεία. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ακουστική και την ιατρική κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αποτελέσματα της παρατεταμένης έκθεσης του ανθρώπου σε πάσης φύσεως θορύβους. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τα προβλήματα που επιφέρει ο θόρυβος στην ανθρώπινη ζωή.

Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση στον θόρυβο είναι μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγιή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες.

Ειδικά, όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ηλιακή επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους, καθώς αποδείχτηκε ότι, οι ηχητικές επιβαρύνσεις επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.

Πέρα όμως από τους κινδύνους απώλειας της ακοής, ο θόρυβος προκαλεί ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές και όπως έχουν αποκαλύψει πολυάριθμες έρευνες της κοινής γνώμης, διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία 50 χρόνια στις αστικές περιο-χές, ο θόρυβος (ανεξαρτήτως σύνθεσης και προέλευσης) ιεραρχείται ως το σημαντικό-τερο πρόβλημα άνεσης.

Δυστυχώς οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προκαλεί ο θόρυβος και συνεχίζουν είτε να παράγουν θόρυβο σε

επίπεδα πέρα από κάθε ανοχή είτε να εκτίθενται συνειδητά στα επίπεδα αυτά. Χαρακτηριστική είναι η ακουστική των κέντρων διασκέδασης, όπου η μουσική εκπέμπεται σε επίπεδα απαράδεκτα για την υγεία των θαμώνων για να αναφερθούμε μόνο σε μία από τις πολλές περιπτώσεις συνειδητής παραβίασης κάθε κανόνα υγιεινής της ακοής.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων από την ηχορύπανση και από τις 25 Ιουνίου 2002 βρίσκεται σε ισχύ η οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά µε την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες έσπευσαν να εναρμονισθούν με αυτή, η οδηγία δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έτσι οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών για τους κινδύνους από το θόρυβο παραμένουν επίκαιρες.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος εξέδωσε στα τέλη του 2014 μία έκθεση για το θόρυβο στην Ευρώπη που αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα θορύβου και αξίζει να διαβαστεί από τεχνικούς και απλούς πολίτες. Η έκθεση μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα : http://www.eea.europa.eu/publications/noise-in-europe-2014 .

H Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής (ΕΑΑ) που συντονίζει το έργο των Εθνικών Επιστημονικών Εταιριών Ακουστικής, πραγματοποιεί κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων που απευθύνονται κυρίως σε νέους με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει στα θέματα του θορύβου ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα που είναι ο περιορισμός του θορύβου στη γένεσή του, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν ο καθένας κατανοήσει τα οφέλη που έχει από τη διαβίωσή του σε ένα περιβάλλον χαμηλής ηχορύπανσης. Για το 2017 η ΕΑΑ προετοιμάζει μια μεγάλη Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα περιλαμβάνει συμμετοχή και των αρμοδίων φορέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης και κρατών μελών με στόχο μια συντονισμένη προσπάθεια λήψης πρόσθετων μέτρων καταπολέμησης του θορύβου και περιορισμού των γενεσιουργών αιτίων του. Όλοι οι φορείς που έχουν ευθύνη για την εξασφάλιση μια καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες, πρέπει να συν-στρατευθούν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την ακουστική, προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλύτερο ακουστικό περιβάλλον για όλους. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσής των πολιτών στον θόρυβο και να συνδράμουν από την δική τους την πλευρά στην μείωση των εκπομπών θορύβου αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησής του.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής από την Ελλάδα είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ) που εδρεύει στο Ηράκλειο.

 

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής

WEB: http://helina.gr/en/

Κοινοποιήστε

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε συνέδριο της Διακομματικής Ομάδας Ευρωβουλευτών «Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές» στις Βρυξέλλες

Τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης ως νησιωτικής Περιφέρειας στη Μεσόγειο, μέλους της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Συνέλευσης των Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM), ανέπτυξε ο Αντιπρόεδρος της CRPM και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Αλεξάκης, στη συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας Ευρωβουλευτών «Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση που συνδιοργανώθηκε από την CRPM στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων εργασίας για τα τρέχοντα θαλάσσια ζητήματα που απασχολούν τις παράκτιες Περιφέρειες της Ευρώπης, συζητήθηκαν οι προοπτικές για την ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ναυπηγικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα. Επίσης η καινοτόμα προσαρμογή των επιχειρήσεων και των θαλάσσιων, παράκτιων δραστηριοτήτων για των αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εκπρόσωποι των Περιφερειών και Υπηρεσιακά στελέχη των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσαν ζητήματα που αφορούν στις μακροπεριφερειακές πολιτικές και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας στις παράκτιες περιοχές, με έμφαση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα των συναφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μετάβαση στη «πράσινη» οικονομία και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών και η διασύνδεσή τους με τις εθνικές αρχές και τους Ευρωπαϊκούς φορείς, ο ρόλος των Γεωγραφικών Επιτροπών για την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων αλλά και η υποστήριξη και επικοινωνία με τον ιδιωτικό τομέα για την δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στην παραπάνω κατεύθυνση, αποτελούν καίρια σημεία και δράσεις για μια αποτελεσματική διαπεριφερειακή προσέγγιση-ολοκληρωμένη διακυβέρνηση.

Κοινοποιήστε

Οι 5 χειρότερες τραγωδίες μεταναστών από το 2013

Η Μεσόγειος έγινε υγρός τάφος για πάνω από 2.200 ανθρώπους τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι πέντε χειρότερες τραγωδίες με ναυάγια που μετέφεραν ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω πλοιαρίων είναι οι εξής:

  • 19 Απριλίου 2015: Υπάρχουν φόβοι για 700 ανθρώπους νεκρούς και μόλις 28 διασωθέντες. Οι μαρτυρίες λένε, ότι το πλοιάριο που τους μετέφερε αναποδογύρισε στα λυβικά χωρικά ύδατα. Αν ο αριθμός επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο.
  • 12 Απριλίου 2015: Μερικές ημέρες πριν, άλλοι 400 τουλάχιστον άνθρωποι πνίγηκαν όταν το πλοίο τους αναποδογύρισε έξω από τις ακτές της Λιβύης. Σώθηκαν 145 επιβάτες.
  • Φεβρουάριος 2015: Πάνω από 300 άνθρωποι πέθαναν όταν διατάχθηκαν από τους παράνομους διακινητές ανθρώπων να επιβιβαστούν από τη Λιβύη σε ένα ήδη υπεράριθμο φουσκωτό, σε άθλιες καιρικές συνθήκες. Περίπου 30 μετανάστες πέθαναν από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες πριν οι ιταλικές αρχές τους πάνε στο νοσοκομείο.
  • Σεπτέμβριος 2014: Περίπου 500 μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Μάλτας, όταν οι λαθρέμποροι τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε ένα μικρότερο πλοιάριο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη τραγωδία, πριν τη χθεσινή.
  • Οκτώβριος 2013: Τουλάχιστον 366 άνθρωποι πέθαναν από τους 500 που μετέφερε το πλοίο το οποίο βυθίστηκε έξω από τη Λαμπεντούζα. Πολλά από τα θύματα παγιδεύτηκαν και πέθαναν από ασφυξία. Η ασύλληπτη τραγωδία ανέδειξε το θέμα της μετανάστευσης στις πρώτες σελίδες των παγκοσμίων ΜΜΕ.

Τώρα πια, η Μεσόγειος είναι το πιο επικίνδυνο σύνορο στον κόσμο

Μόνο από τον Γενάρη του 2015 ως σήμερα, περίπου 20.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αριθμός λίγο μικρότερος από ότι τους 4 πρώτους μήνες του 2014, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών έχει εννιαπλασιαστεί από πέρσι.

Η αναρχία που επικρατεί στη Λιβύη, μετά την αποκαθήλωση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, έχει λύσει τα χέρια σε εγκληματικές συμμορίες λαθρεμπόρων μεταναστών, στέλνοντας εκατοντάδες πλοιάρια που μεταφέρουν απελπισμένους πρόσφυγες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή .

Ο Justin Forsyth, από την οργάνωση Save the Children, δήλωσε στην Daily Τelegraph: «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να κάνουν μια έκτακτη σύνοδο, είτε από κοντά είτε με τηλεδιάσκεψη, εντός 48 ωρών. Να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο άμεσης αποτελεσματικότητας, προκειμένου να σταματήσουν οι πνιγμοί. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κοιτάζει από την άλλη, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στις ακτές μας».

Κοινοποιήστε